- Bezoeker
- Exposant
- Het evenement

Innovatie in Wateropvang voor Tuinen
Met de toenemende droogteperiodes groeit de vraag naar effectieve wateropslagoplossingen. De frequenter voorkomende droge zomers zorgen voor langere intervallen tussen regenbuien, wat een aanzienlijke druk legt op de gezondheid van planten in tuinen. Bovendien worden de regenbuien die plaatsvinden steeds heviger, waardoor het rioleringssysteem overbelast raakt en wateroverlast op diverse locaties veroorzaakt.
Een innovatieve oplossing hiervoor is de implementatie van wateropslag in regentonnen. Door elke woning uit te rusten met regentonnen kan de druk op het rioolstelsel worden verminderd en kan er tijdens droogteperiodes minder gebruik worden gemaakt van kostbaar schoon water.
Een baanbrekende ontwikkeling in dit opzicht is de introductie van de duovulautomaat voor twee regentonnen. In Nederland bestaat 42% van de woningen uit rijtjeshuizen (3,4 miljoen), waarbij regenpijpen vaak worden gedeeld.
2 regentonnen op gedeelde regenpijp
Met de duovulautomaat kunnen buren gezamenlijk twee regentonnen aansluiten op één regenpijp, waardoor de capaciteit wordt verdubbeld en de watervoorziening in droge periodes wordt verbeterd.
Capaciteit verdubbeling bij grotere daken
Om de behoeften van een gemiddelde tuin tijdens een droge periode te voorzien, is ongeveer 400-600 liter water per vier weken nodig. Dit staat gelijk aan een 2x een regenton met een capaciteit van circa 250-400 liter, rekening houdend met de gemiddelde tuinoppervlakte van 125 m2 in Nederland.
Bij grote regenbuien en wanneer de regentonnen vol zijn, is het van essentieel belang om overbelasting van het riool te voorkomen. Het opvangen van regenwater in de tuin draagt niet alleen bij aan het behoud van het grondwaterpeil, maar voorkomt ook dat waardevol regenwater via het riool wordt afgevoerd.
Contact
